7. maaliskuuta 2016

Maaliskuista auringonpaistetta vanhalla Minoltan zoomilla ja Lens Turbo 2 adapterilla

Sonyn peilittömissä järkkäreissä on se hyvä puoli, että niihin saa erilaisilla adaptereilla käytännössä minkä vain vanhan tai uuden linssin kiinni. Lähivuosien aikana olenkin innostunut käyttämään joitain vanhoja vintage objektiiveja Sony Nex-7 kamerassani. Vanhoissa manuaali objektiiveissa ei tietenkään ole mitään automaattitarkennusta, mutta manuaalitarkennus on helppoa kamerassa olevan Focus Peaking -toiminnon avulla. Olen tutkinut tietoa vanhoista linsseistä ja hankkinut Ebaystä muutaman hintalaadultaan parhaimmistoa olevan vintage objektiivin itselleni.

Noista vintage objektiiveista yksi suosikkini on Minoltan MD35-70mm f3.5 1:4 macro zoom. Ostin linssin parisen vuotta sitten pääasiassa macro- ja lähikuvaukseen. Siihen sitä olen käyttänyt normaalin Minolta MD to Sony E adapterin kanssa. Välillä olen lisännyt väliin myös loittoja, saadakseni 1:1 suurennoksen. Muuhun kuvaamiseen en ole linssiä paljoa käyttänyt, koska linssin 35-70mm polttoväli on Nex-7 kroppikennolla käytettynä 52-105mm täyskennon vastaava. Se on silloin kuvakulmaltaan turhan kapea yleisenä käveleskely zoomina käytettäväksi. Nykysin linssin käyttö on myös macroilussa loppunut, koska sen on korvannut viime vuonna hommaamani Laowan 60mm f2.8 2x Ultra-macro. Jotta saisin linssille lisää käyttöarvoa ja monipuolisuutta pitäisi sen kuvakulma olla kroppikennolla sama, kuin täysikennoisessa kamerassa. Onneksi hienot insinöörit ovat keksineet tähänkin ongelmaan ratkaisun, jotta kuvakulma saadaan kroppikennolla laajenemaan ja muuttumaan täyskennoista vastaavaksi.

Ratkaisuna tähän kuvakulma ongelmaan hommasin viime marraskuussa Zhongyi Lens Turbo 2 "focal reducer" adapterin Minolta MD to Sony-E version. Adapteri on tarkoitettu Minoltan 35mm filmikameroiden MD linssien käyttämiseksi Sonyn E-mountin kroppirungoissa. Tuo adapteri toimii aivan kuin käänteinen telekonvertteri, eli siinä oleva linssi lajentaa objektiivin kuva-alaa kertoimella 0.726x ja lisää samalla valovoimaa noin yhdellä aukolla.  Oikeastaan konvertteri paremminkin supistaa täysikennoisen objektiivin piirtoympyrän kroppikennon pienemmälle kuva-alalle, niin että kuvan kroppautumista ei enää ilmaannu. Tästä johtuen adapterin kanssa käytetyn objektiivin kuvakulma muuttuu likimain samaksi, kuin mitä se olisi täysikennoisella kameralla käytettynä. Toisin sanoen adapterin avulla saa kutakuinkin samanlaista jälkeä kroppikamerassa, mitä samalla objektiivilla täysikennoisessa kamerassa. Näin ollen Lens Turbo adapterin kanssa tuo zoomi muuttuu paljon käytettävämmäksi kroppikamerassani, koska kuvakulma on nyt likimain sama kuin täsikennoisessa käytetyn 35-70mm objektiivin.

Sony Nex 7 ja Minolta MD35-70mm f3.5 macro zoom + Lens Turbo II 

Marraskuun harmaina päivinä testasinkin jo adapteria, mutta kirkkaana päivänä en ollut vielä sitä testannu. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä, eli viime tiistaina olikin älyttömän hieno ja aurinkoinen päivä. Sehän oli hieno tilaisuus lähteä testaamaan tätä yhdistelmää vähän lisää ja haukkaamaan samalla raikasta kevättalven ilmaa. Kulutin kuvailuun aikaa noin kaksi tuntia ja siinä samalla kävelin noin pari kilometriä Kuopion sataman ja Väinölänniemen edustan jäällä.

Myöhemmin siirsin kuvat koneelle ja käsittelin niitä mielissään Lightroomissa. Kuvien laatu on kyllä todella hyvä ja olen tyytyväinen siihen kuinka hyvin tuo yhdistelmä toimii. Objektiivin piirto on muutenkin todella hyvä ja tuntuu, että sen kuvanlaatu vain paranee Lens Turbon kanssa. Täydellä aukolla kuva on tosin hieman pehmeä tuossa linssissä, eikä siinä ole poikkeusta turbonkaan kanssa. Pykälän himmennettynä kuvanlaatu paranee huimasti ja terävyys on parhaimmillaan f8 aukolla. Himmennettynä linssi+turbo yhdistelmä vetää kyllä vertoja terävyydessä vastaavalle modernille zoomille. Turbon kanssa cromaattinen aberraatiokin vähenee, mutta reunapiirto luonnollisesti hieman heikkenee, mutta pysyy edelleen tosi hyvällä mallilla. Kontrasti myös tuntuisi hieman paranevan Lens Turbon kanssa ja sekin on tuossa linssissä kyllä muutenkin hyvä, paitsi täydellä aukolla.

Tämä Minoltan objektiivi on jostain 80-luvulta ja onkin vissiin aikansa helmiä, mitä siitä olen tietoa etsinyt. Googleteltuani tietoa tästä linssistä, löytyi siitä lähinnä vuolaita kehuja. Kaikenkaikkiaan jo ennestään hyvin Sony Nex 7 kamerassani tomineen linssin kuvanlaatu tuntui nyt vain parantuvan Lens turbo adapterin kanssa. Vertailun vuoksi keräsin vielä lopuksi muutamia zoomilla otettuja vanhoja otoksia kesältä 2013, jotka on otettu normaalin MD to E adapterin kanssa. Kaikki kuvat on säädetty raakakuvista Lightroomissa näyttämään sopivan luonnollisilta.

Seuraavana vielä vertailunvuoksi joitakin MD35-70 zoomilla otettuja kuvia kesältä 2013. Nämä kuvat on otettu normaali MD to E adapterin kanssa, eikä Lens turbolla. Objektiivin kuvakulma vastaa kamerassani tuon perusadapterin kanssa täysikennoisen 52-105mm objektiivia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti