24. tammikuuta 2012

Lumihiutaleita
-----

Päivitys 9.1.2016

Huomasin tähän vanhaan postaukseen tulevan paljon hakuja Googlesta.  Tämä oli aikanaan ensimmäinen kokeiluni kuvata lumihiutaleita. Nykyisin olen oppinut asiasta paljon lisää ja hommannut parempia välineitä, joilla niiden kuvaaminen onnistuu paremmin. Aiheesta löytyy uudempikin postaus, johon linkki alla. Sieltä löytyy enemmän kuvia lumihiutaleista ja jotain vielä lisää niiden kuvaamisestakin.

http://ensionkuva.blogspot.fi/2015/01/lumihiutaleita.html#.VpEkOBWLRaQ

-----

Tänään taivaalta sateli hiljalleen (noin 5mm) kokoisia ja hienorakenteisia hiutaleita. Lämpötila oli -15 astetta pakkasen puolella ja aurinkokin paistoi. Eli hyvä päivä lumihiutaleiden kuvaamiseen. Viime viikollakin yritin niitä kuvata, mutta silloin sataneet hiutaleet olivat kuitenkin aivan liian pieniä. Ilmakin varmaan oli silloin liian lämmin. Nyt oli kunnolla pakkasta ja valmistauduin laittamalla ensin kameran ja lasilevyn ulos jäähtymään. Kohta menin itse perään ja asettelin lasilevyn metalliputkien väliin mattotelineelle. Sitten vaan vähän aikaa oottelua että hiutaleet hiljalleen leijailevat levylle ja eikun kuvaamaan. Otin muutaman sarjan, mutta en saanut napattua yhtään oikein kaunista hiutaletta kuvaan. Hienoja hiutaleita kyllä näkyi, mutta ne olivat aina jotenkin lomittain. Kuvaamisessa käytin myös apuna kirkas ledi- lamppua antamaan valoa lasilevyn alta, sekä taustalla mustaa kangasta kontrastina.

En ole oikein tyytyväinen lopputulemaan, koska yksikään kuva ei onnistunut oikein kunnolla. Ongelmia oli ainakin kolme. Ensimmäinen oli lasilevylle jääneet roskat, joita en hoksannut pyyhkiä pois. Toiseksi valo olisi saanut olla tasaisempi ja helpommin suunnattava. Kolmanneksi pienen syväterävyyden säätäminen vapaalta kädeltä ei aina onnistu. Ensi kerralla viritänkin jalustan kuvaamisen avuksi. Valaistuskin onnistuu helpommin, kun aikanaan saan tilaamani led- makrosalaman.

Muutamaan kuvaan hiutaleet kuitenkin sattuivat niin, että niitä kroppaamalla löytyi hienoja asetelmia. Ohessa  on yksi niistä, joka on kropattu 100%. Korostin myös hieman kontrastia, sekä poistin roskat ja muutin sen mustavalkoiseksi. Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin pitää tulosta ihan hyvänä, koska kuvasin ensimmäistä kertaa hiutaleita. Ensi kerralla tiedänkin sitten paljon paremmin miten toimia. Olkoon tästä myös jotain apua muillekkin asiasta kiinnostuneille ja neuvoja saa myös kysyä / antaa.

Alapuollela vielä lopuksi yksi kuva kroppaamattomana, josta näkee minkä kokoisina hiutaleet kennolle piirtyvät.

Kamera: Sony Nex 5 / Objektiivi: SEL30mm Macro. Kummassakin kuvassa on käytetty aukkoa f5.6Ei kommentteja:

Lähetä kommentti