22. tammikuuta 2013

Vesitippojen kuvaamista lasersäteen avulla

Kunnollisten pysäytyskuvien saaminen vesitipoista ja roiskeista on todella vaikeaa tai miltei mahdotonta ilman erikoisvälineitä. Nettiä lueskeltuani sain tietoon, että tällaisessa kuvaamisessa käytetään apuna niinsanottua Laser Triggeriä. Siinä lasersäteen avulla laukaistaa salama tai kamera. Löysin triggerin rakentamiseen vieläpä hyvät ohjeet Hobby Robotic- sivustolta, jossa se tehdään Arduino- mikrokontrollerin avulla. Rakentelu tuli maksamaan minulle kaikkineen vain noin 40€.

Kyseinen triggeri toimii sillä tapaa, että laitetaan huone pimeäksi ja kamera bulb-moodille valottamaan ja kun pisara osuu lasersäteeseen niin salama välähtää. Näin kennolle valottuu vain salaman purkausajan verran kuvaa. Viivettä salaman välähtämiseen voi säätää Arduinolla, näin saadaan juuri oikealla hetkellä kuva, vedenpinnalta pomppaavasta pisarasta.


Tässä ensimmäiset testikuvat, joissa en oo vielä hirveänä miettiny heijatuksia, enkä mitään muutakaan. Olen vain testannut eri viiveillä, missä kohtaa tippa on milloinkin pomppaamassa. Minun salamassa on valopurkauksen kesto tehosta riippuen väliltä 1/800 - 1/4000 sekuntia. Salaman pienimmällä teholla valopurkaus on lyhin eli 1/4000 ja tehokkaimmalla taas 1/800. Jos salaman laittaa täysille tulee jo selvästi liike-epäterävyyttä kuvaan eli tuo 1/800 valotus ei vielä riitä täydelliseen pysäytykseen. Onnistuneet kuvat sainkin käyttämällä salamaa pienimmillä tehoilla. Niissä purkauksen kesto oli jotain 1/4000 ja 1/2000 välilltä.

Kuvat on suoraan kameran jpeg- kuvia nettikokoon pienennettyjä. Kamera Sony Nex 7 + SEL30M35 ja käytetyt aukot väliltä f/8-f/16. Lähiaikoina laitan tänne lisää tippakuvia, kunhan kerkeän kunnolla säätää heijastukset kuntoon.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti