17. helmikuuta 2015

Pakkaspäivän valokuvailuja tammikuulta

Kovalla pakkasilmalla kuvaaminen ei yleensä houkuttele lähtemään jäädyttämään itseään ja laitteitaa ulos. Oikeanlaisella varustuksella on kuintekin pakkasellakin lähes yhtä mukavaa kuvata, kuin lämpimällä ilmalla. Minulla ei yleensä ole vaatetuksen kanssa ole ollut ongelmia, mutta kameran akun kesto on ollut huono. Sonyn peilittömissä ja muissakin peilittömissä tai pienikoikoisissa kameroissa on akun koko sen verran pieni, että ne hyytyvät pakkasella nopeasti. Toisaalta akut ovat sitten niin pieniä, että niitä mahtuu helposti monta lämpimään taskuun vaihtoja varten. Tähän saakka olenkin pakkasella käyttänyt sellaista taktiikkaa, että olen pitänyt vara-akkua hanskan sisällä tai taskussa lämpimässä.  Näin akut ei ole koskaan päässet loppumaan. Kylmät akut ovat aina kerenneet lämmetä uudelleen käyttöön aina kun kamerassa oleva on hyytynyt. Niinpä pakkasella ongelmana on ollut lähinnä akkujen vaihtaminen. Kovalla pakkasella nuo pienet akut hyytyvät turhan nopeasti, niin ettei niiden vaihtelu enää ole mukavaa.

Tänä talvena päätin tehdä lopun tuolle akkujen hyytymiselle. Tiesin että asiaan on hyvin yksinkertainen ratkaisu, nimittäin akun pitäminen kokoajan lämpimänä. Tähän taas on helpoin keino pitää akkua kameran sijasta vaikka takintaskussa lämpimässä. Sieltä sitten voi vetää virrat kameraan johdolla, vaikka hihan kautta. Tätä varten tilasin ebaysta 8500mAh akkupaketin ja sopivat johdot minulla olikin siihen valmiina. Sony Nex 7 kameran omat akut ovat kapasiteetiltaan 1080 mAh, joten tuossa ebayn akkupaketissa virtaa on noin kahdeksankertaisesti. Lämpimässä Nex 7:lla kuvailee noin 430 laakia per akku, joten tuolla akkupaketilla kuvailee sitten vaikka koko päivän, kunhan sen pitää vain lämpimässä.

Akku tuli postissa Tammikuun loppupuollella kovien pakkasten aikaan. Niinpä pääsin sopivasti heti testaamaan viritelmää tositoimissa, kun ilmakin oli aurinkoinen ja puut kauniin kuuran peittämiä, joten mikä sen parempi ilma lähteä kuvaamaan. Lähdin noin yhden aikoihin päivällä kävellen kuvaamaan ja olin noin neljän tunnin ajan kävelemässä. Pakkasta oli tuona aikana semmoiset -20 ja -25 ja akkupaketti toimi moitteettomasti. Enempi minua kiinnostikin miten Nex 7 kamera suoriutuu kylmässä. Tämä huoletti, koska en ollut ennen pitänyt sitä niin pitkää aikaa yhteen soittoon pakkasessa. Kamera oli vielä koko tuon neljän tunnin ajan kädessäni virrat päällä, tosin objektiivin vaihtojen ajaksi sammutin sen. Kamera toimi loistavasti koko tuon ajan, enkä huomannut siinä mitään hyytymisen merkkejä. Olinkin nyt erittäin tyytäväinen, että sain vihdoin myös pakkasella kuvailla huolettomasti ilman huolta akun vaihdoista tai akkujen loppumisesta. Hihasta tulevasta johdostakaan ei ollut mitään häiriötä. Johdon sai myös tarvittaessa helposti irti hihan suulla olevasta liittimestä, jos kameran haluaa laittaa välillä reppuun. Kävin tuolla reissulla kävelemässä pitkin Kallaveden jäätä Kuopion satamasta ja Väinöläniemeen ja kuvailin sieltä seuraavia kuvia kuuraisista puista ja muusta. Objektiiveina toimi Minolta MD3570, SEL18200 ja Helios m44.

Akkupaketti, sekä kameraan tuleva liitin ja johdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti